Privacy Notice

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

Dear Value Guests,
With the implementation and coming into force of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”), DAMAI BEACH RESORT is required to comply with the PDPA which regulate the processing of personal data and we are shall ensure that the personal data collected and processed is obtained voluntarily and with your consent by signing our Guest Registration Card upon check – in.

This privacy policy notice sets out how the acknowledgment of this notice, you consent to Damai Beach Resort processing the following personal data as provided by you and / or a service provided engaged by Damai Beach Resort and / or obtained from public domain which may include, but is not limited to personal data that relates to:

  • Your identity (including your name and NRIC number/ passport number, vehicle registration number, photos and membership of other clubs);
  • Your employment details (including our occupation, industry, position/ designation, name of employer/ business address of employer / business);
  • Your contact details (including your residential / mailing address, mobile phone number, house phone number, office phone number, fax number and email address ):
  • Particulars of your family members ( including information about your spouse and children Financial details ( including your credit card details and signature )

We will process your personal data for the following purposes:

  • In order for you to enter into the necessary agreement and/ or contract to purchase the products and / or services from us
  • Conducting marketing and customer profiling activities in connection with our services and related products:
  • Credit assessments and other background checks of customers as we may determine to be necessary or appropriate ( only applicable on applicants who apply for credit facilities from us);
  • Internal record keeping;
  • Billing and collection of outstanding payments from customers;
  • Prevention of creime (including cases of fraud, money-laundering, bribery);
  • Meeting any legal or regulatory requirements relating to our provision of products and services and to make disclosure under the requirementsof any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code applicable to us
  • Purposes relating to any of the above (including but not limited to research, benchmarking and statistical analysis);
  • Where you have given us your consent;
    • * To deliver notices, services or products and marketing of such services or products whether present or future to you ;
    • * To send you information by e-mail, tele-communications, means ( telephone calls or text messages) or social media about products and services offered by selected third parties that we think may interest you;
  • Investigating complaint, insurance claim and suspected suspicious transactions.

The information is necessary to us. If you do not provide all the information as requested, we will not be able to keep your complete record of information, thus affecting our ability to accomplish the above stated purposes.

DISCLOSURE TO THE THIRD PARTIES

We will not distribute or lease your personal information to third parties unless we have your permission or are required by Malaysia Government Law to do so. We may use your personal information to send you promotional information about third parties which we think you may find interesting if you tell us that you wish this to happen.

In particular, we may disclose your personal data to the following: –

  • Our directors, officers and agents for purposes relating to the provision of our products / services;
  • Our related, associated or affiliated companies;
  • Any third party service provider, agent or contractor who have been appointed by us to provide services to us subject to sufficient controls over the information;
  • Any credit reference / reporting agencies including andy debt collection agencies in the event of of default;
  • Our auditors, lawyers, consultants and other advisors;
  • Any regulatory and government bodies in order to comply with statutory and the governmental requirements and
  • Any other parties authorised by you

YOUR RIGHT TO ACCESS AND CORRECTION

If you believe that any information we are holding on you is incorrect and incomplete, please submit a request in writing for access or correction of your Personal Data to :

General Manager
DAMAI BEACH RESORT
(Owned by Sara Resort Sdn Bhd. 52135-X) Teluk Bandung, Santubong, P.O.Box 2870 93756 Kuching Sarawak
Fax: 082 -846777
Email: general@damaibeachresort.com

Please provide us with the necessary information so as to enable us to promptly correct and information found to be incorrect.
Please also note that: –

  • We may refuse to comply with your request for access or correction for reasons permitted under the Personal Data Protection Act, 2010, in which event we will notify you in writing of the refusal and the reasons for the refusal.

Should you have any inquiries or complaints in respect of your Personal Data, you may also contact us at (082) 846999 or Hotline: 019 886 4088 or write to us at the above address.

Thank you and Best Regards



NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Tetamu yang Dihormati,

Dengan berkuatkuasanya AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010 ( “PDPA” ), Damai Beach Resort adalah dengan ini dikehendaki untuk mematuhi PDPA untuk mengawal selia pemprosesan data dan pihak kami akan memastikan bahawa maklumat peribadi anda yang digumpul dan diprocess adalah diperolehi secara sukarela dengan menandatangani Borang Pendaftaran Tetamu.

Notis Perlindungan Data Peribadi ini adalah pemberitahuan tentang tatacara Damai Beach Resort memproses data peribadi yang diberikan oleh anda dan / atau oleh pembekal perkhidmatan yang dilantik oleh Damai Beach Resort dan / atau yang diperolehi daripada domain awam, yang mungkin termasuk, tetapi tidak terhad kepada data peribadi yang berkaitan dengan :

  • Identity anda ( termasuk nama anda dan nombor kad pengenalan/ number passport, nombor pendaftaran kenderaan, gambar dan keahlian kelab – kelab yang lain);
  • Butiran pekerjaan anda ( termasuk pekerjaan anda, industry, pangkat / jawatan, nama majikan/ perniagaan, alamat majikan / perniagaan );
  • Maklumat perhubungan anda ( termasuk alamat kediaman / surat – menyurat anda, nombor telefon bimbit, nombor telefon rumah, nombor telefon pejabat, nombor faks dan emel )
  • Butiran ahli keluaarga anda ( termasuk maklumat tentang pasangan dan anak – anak anda)
  • Butiran kewangan anda (termasuk butiran kad kredit anda dan tandatangan)

Kami akan memproses data peribadi tersebut bagi tujuan – tujuan yang berikut:

  • Untuk anda memasuki perjanjian – perjanjian dan / atau kontrak – kontrak yang diperlukan untuk pembelian produk dan / atau perkhidmatan daripada kami;
  • Menjalankan aktiviti – aktivit pemasaran dan pemprofilan pelanggan yang berkaitan dengan perkhidmatan dan produk kami yang berkenaan;
  • Penilaian kredit beserta pemeriksaan latar belakang pelanggan – pelanggan, seperti mana yang kami tentukan sebagai perlu atau berpatutan ( hanya akan digunakan bagi pemohon kemudahan kredit sahaja)
  • Penyimpanan Rekod dalaman
  • Bil dan kutipan bayaran tertungak daripada pelanggan- pelanggan
  • Pencegahan jenayah ( termasuk kes – kes frod, pengubahan wang haram, rasuah )
  • Memenuhi keperluan mana- mana undang –undang atau peraturan – peraturan yang bekenaan dengan peruntukan / pembekalan produk dan perkhidmatan kami dan untuk membuat penzahiran seperti yang diperlukan di bawah mana – mana undang – undang, peratuaran – peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang – undang kecil (by-law), garis panduan, pekeliling, kanun – kanun yang digunakan oleh kami.
  • Tujuan tujuan yang berkaitan dengan manna- mana yang diatas (termasuk tetatpi tidak terhad kepada penyelidikan, ukur rujuk dan analisa statistik);
  • Dimana anda telah memberi persetujuan kepad kami;
    • Untuk menyampaikan / memberikan notis, perkhidmatan atau produk dan pemasaran perkhidmatan atau produk tersebut kepada anda, sama ada pada masa kini atau masa hadapan;
    • Untuk menghantar maklumat kepada anda melalui emel, kaedah- kaedah teleomunikasi ( panggilan telefon atau penghantaran teks / pesanan ringkas) atau melalui media social berkenaan dengan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pihak ketiga yang terpilih yang kami rasan anda akan bermintat dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pihak ketiga yang terpilih yang kami rasakan anda akan berminat;
  • Menyiasat aduan, tuntutan insurans dan transaksi yang disyaki mencurigakan

Kami memerlukan maklumat data peribadi anda. Sekiranya anda gagal untuk menyediakan semua maklumat data peribadi seperti yang diminta, pihak kami tidak dapat menyimpan rekod yang lengkap mengenai anda, dan ini akan menjejaskan keupayaan kami untuk memproses data peribadi anda untuk tujuan –tujuan yang dinyatakan di atas.

PENDEDAHAN KEPADA PIHAK KETIGA

Kami tidak akan mendedahkan maklumat perbadi anda kepata pihak – pihak ketiga melainkan kami mendapat kebenaran anda atau dikehendaki oleh undang –undang untuk berbuat demikian. Kami mungkin menggunakan maklumat peribadi anda untuk menghantar maklumat promosi tentang pihak ketiga yang kami fikir anda mungkin mendapati menarik jika anda memberithau kami bhaawa anda ingin ini berlaku.

Khususnya, kami boleh mendedahkan Data peribadi anda kepada yang berikut: –

  • Pengarah, pegawai – pegawai dan ejen ejen kami untuk tujuan yang berhubungan dengan penyediaan produk / perhidmatan kami
  • Syarikat – syarikat berkaitan, bersekutu atau bergabung dengan kami;
  • Mana – mana pembekal perhidmatan pihak ketiga, ejen atau kontraktor yang dilantik oleh kami untuk memberikan perkhidmatan kepada kami sama ada di dalam atau di luar Malaysia tertakluk kepada kawalan keselamatan yang mencukupi ke atas maklumat itu;
  • Mana – mana agensi rujukan / pelaporan kredit termasuk mana –mana agensi pungutan hutang sekiranya berlaku pengingkaran;
  • Juruaudit, peguam, perunding dan penasihat lain kami;
  • Mana –mana badan badan kawal selia dan badan – badan kerajaan bagi tujuan mematuhi keperluan undang –undang dan kerajaan; dan
  • Mana – mana pihak lain yang diberi kuasa oleh anda


HAK AKSES DAN PEMBETULAN ANDA

Jika anda percaya bahawa apa – apa maklumat yang kami simpan tentang anda adalah tidak betul atau tidak lengkap, sila kemukan permohan secara bertulis untuk akses atau pembetual Data peribadi anda kepada: –

Pengurus Besar
DAMAI BEACH RESORT
(Owned by Sara Resort Sdn Bhd. 52135-X) Teluk Bandung, Santubong, P.O.Box 2870 93756 Kuching Sarawak
Fax: 082 -846777
Email: general@damaibeachresort.com

Sila berikan kami butir – butir yang diperlukan bagi membolehkan kami membetulkan dengan secepat mungkin apa – apa maklumat yang didapati tidak betul.

Sila juga ambil perhatian bahawa: –

  • Kami boleh menolak permohan anda untuk akses atau pembetulan atas sebag – seba yang dibenarkand di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi, 2010, dan sekiranya dalam keadaan tersebut, kami akan memaklumkan anda secara bertulis tentang penolakan kami dan sebab – sebab bagi penolakan tersebut.
  • Sekiranya anda mempunyai sebarang pertancyaan atau aduan berkenaan dendgan Data Peribadi anda, anda jga boleh menghubungi kami di ( 082) 846088 aatu menulis kepada kmami di alamat sepertimana yang ternyata di atas.

Sekian. Terima Kasih

Privacy Notice

Damai Beach Resort shall ensure that the collection, use and disclosure of your personal data is consistent with the Malaysia Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”).

Please read our Privacy Notice in our website for further details.

Thank you